Фондация

Фондация ЕДНО за Kултура и Изкуства

 Ние сме фондация ЕДНО за Kултура и Изкуства – платформа за съвременна култура, която продуцира фестивалите ONE DESIGN WEEK,  ONE ARCHITECTURE WEEK  и ONE DANCE WEEK. Те са сред големите и разпознаваеми събития на Балканите по темите дизайн, танц и градска среда.

Нашата фондация е наследник на платформата за съвременна култура ЕДНО, която издава в продължение на десет години (до 2011) едноименното списание за културни и обществени тенденции и едновременно с това организира десетки събития, помогнали за отварянето на българската културна сцена към останалия свят. Днес, ние от фондация ЕДНО, организираме трите мащабни събития за дизайн, архитектура и танц, както и много други проекти, чиято обща цел е развитието на местната сцена и достъп на българската публика до качествено съвременно културно съдържание от цял свят. Убедени сме, че срещите с най-добрите световни примери създават повод за обсъждане на културния контекст, изграждат естетически усет и са предпоставка за обмяна на визионерски идеи.

За нас

Нашата фондация е наследник на платформата за съвременна култура ЕДНО, която издава в продължение на десет години (до 2011) едноименното списание за културни и обществени тенденции и едновременно с това организира десетки събития, помогнали за отварянето на българската културна сцена към останалия свят. Ние вярваме, че достъпът до висококачественото културно съдържание е важен за създаването на естетически усет, за осъзнаването на българския контекст, както и за обмена на идеи и стимула за съвместна работа между хора и организации от различни държави.

Мисия

 Ние работим за интегрирането на България на европейската и световна културна сцена, както и за развитието на съвременните изкуства в страната. Стараем се да привличаме нови публики за качествена съвременна култура и да дадем възможност на социални групи в неравностойно положение да получат достъп до вдъхновяващо културно съдържание. Организираме събития, които изграждат мостове – между общности, поколения и националности. Нашата дългосрочна мисия е – чрез висококачественото съдържание, което представяме или продуцираме – да вдъхновяваме новите поколения културни мениджъри в България и по този начин да бъдем активни участници в процеса на реформи в културния сектор в страната.

Партньори

Фондацията си партнира с артисти, културни организации, независими, държавни и общински институции и фондации от цял свят. От създаването на организацията до сега наши партньори са били 79 организации от 25 страни и в проектите ни са участвали 1263 артисти от 47 държави. Нашите основни партньори са Фондация „Америка за България“, община Пловдив и компанията Програмиста. Организацията има устойчиви партньорства с културни организации от цял свят.

Постижения

За 15-те години на своето съществуване ЕДНО организира фестивали, десетки изложби, конкурси, музикални събития, акции и намеси в градска среда. Много от българските артисти, които списанието откри и представи през годините, днес имат блестяща международна кариера. Не са малко и някогашните ни верни читатели, които сега създават успешни културни проекти. Това е най-голямото ни постижение – че цяло едно поколение беше вдъхновено да търси и създава съвременна култура и изкуства.

И на свой ред да вдъхновява други след себе си.

ЕКИП

Асен Асенов

Директор

Мария Ларгова

Финанси

Елианна Лилова

ONE DANCE WEEK

Ина Вълканова

ONE ARCHITECTURE WEEK

Рая Стефанова

ONE DESIGN WEEK

Йоана Стефанова

Външни комуникации

Станислава Груева

Международни проекти

Диана Тонева

Счетоводител